Video’s hebben op ons allemaal een aantrekkingskracht. Ze zijn gemakkelijk te consumeren, ze brengen emoties over, vertellen verhalen en verbinden ons. Ondanks onze gezamenlijke liefde voor video’s, verschillen onze manieren hoe we ze consumeren. “Generatie marketing” is belangrijk, ook voor video. Je buurjongen van twaalf zal niet hetzelfde soort sociale media-inhoud consumeren als je oom van zestig. We hebben allemaal onze persoonlijke voorkeuren die deels bij het tijdperk passen waarin we zijn opgegroeid. Niet iedereen past dezelfde schoen.
Dus wat betekent dit voor het inzetten van video voor jou bedrijf? Hoe maken mensen van verschillende leeftijden gebruik van video? En wat voor soort video werkt het beste voor jouw doelgroep?
Vier generaties video gebruikers
Om het over hetzelfde te hebben, verdelen we de generaties in vier categorieën. Hoewel er enige overlap is, is het een vrij nauwkeurige standaard voor Westerse landen.
-
Babyboomgeneratie, geboren tussen 1945-1964 (dan ben je tussen de 64 en 75 jaar oud)
-
Generation X, geboren tussen 1965-1981 (dan ben je tussen de 55 en 39 jaar oud)
-
Generatie Y (of millennials), geboren tussen 1975-1995 (dan ben je tussen de 25 en 45 jaar oud)
-
Generation Z (of iGeneration), geboren tussen 1995-2015 (dan ben je tussen de 5 en 25 jaar oud)
Online gedrag en videotips per leeftijdsgroep
Dus, wat is de beste manier deze verschillende leeftijdsgroepen te bereiken met video? En liefst zo succesvol mogelijk? We lichten een tip van de sluier op over verschillen in digitaal gebruik tussen leeftijden, welke apparaten ze prefereren en welke video’s aanspreken. En we geven tips en trucs over het verbeteren van je een nog betere videocampagne.
Hoe gaan babyboomers (geboren tussen 1945-1964) om met video?
De babyboomers zijn de oudste groep maar zeker niet te missen. Ze besteden flink wat tijd op sociale media, vooral voor contact met vrienden en familie. Ze zijn geen fan van flitsende lifestyle reclame en wensen een serieuzere en op feiten gebaseerd aanbod. Ze gebruiken sociale media als Facebook en Twitter en hun loyaliteit aan leuke merken is groot. Ze hebben enige scepsis tegenover online marketing omdat ze niet in een online wereld zijn opgegroeid. Babyboomers volgen merken op sociale media vooral voor regelmatige updates en aanbiedingen, bij interesse in de aanschaf van een product of als ze voor een prijsvraag of korting in aanmerking komen.
Videotips voor babyboomers
- Video’s worden op een desktop of televisie bekeken, hoewel mobiel gebruik groeit.
- Een langere video vindt de babyboomer geen punt omdat ze meer van informatieve video’s houden (met volle aandacht!) dan van puur vermaak.
- Video’s moeten echter een lager tempo hebben
- Babyboomers zijn vroege vogels! Ze zijn het meest actief op sociale media tussen 05.00 uur en 12.00 uur. Neem dit feitje mee in het plaatsen van je video’s.
Hier is een voorbeeldvideo die we hebben gemaakt voor babyboomers.
Hoe gaat Generation X (geboren tussen 1965-1981) om met video?
De plek waar de Generation X’ers vertoeven op sociale media verschilt iets met het jongere publiek. Zij gebruiken Facebook, Twitter en Instagram het meeste. Emailcampagnes doen het goed dus laat emailmarketing zeker niet ontbreken in je marketing. Generation X is minder gefocust op mobiel dan de jongere generaties maar maken zeker genoeg gebruik van sociale media. Generation X volgt merken op sociale media om dezelfde redenen als babyboomers, met een voorkeur voor vermakelijke en nuttige inhoud.
Videotips voor generatie X
- Deze generatie is gewend aan mobiele toepassingen, maar het gebruik van sociale media wordt volop gedaan op zowel desktops, tablets als mobiel.
- De videolengte is bij voorkeur korter dan bij Babyboomers, maar als de inhoud nuttig is, is het gebruik van langere video’s geen probleem.
- Tutorials en instructievideo’s zijn populair voor zowel Gen X als Millennials en een derde van Gen X is ook erg actief op YouTube.
- Tijd van de dag dat Generation X het meest actief is op sociale media is tussen 20.00 uur en middernacht.
Hier is een voorbeeldvideo die we hebben gemaakt voor generatie X.
Hoe gaan millennials/generatie Y (geboren tussen 1975-1995) om met video?
Millennials zijn actief op de meeste sociale media platforms, waaronder Facebook en Twitter. Aangezien deze groep meer gericht is op mobiel consumeren, vraagt dat om content dat specifiek ontworpen is voor mobiel gebruik. Video is een perfecte manier om deze groep te bereiken, net als User Generated Content (UCG oftewel gebruiker-gegenereerde inhoud). ‘Peer reviews’ en ‘fanvideos‘ zijn populairder en dus gunstiger voor je merk dan je eigen bedrijfsvideo’s. Identificatie met de gebruiker is erg belangrijk voor millennials. Tot vijfennegentig procent van de millennials volgt merken via sociale media. Ze volgen merken om dezelfde redenen als Babyboomers en Gen X maar hebben aanvullende voorkeuren. Weerspiegelt het merk hun levensstijl? En kunnen ze rechtstreeks contact opnemen met een merk voor een goede ervaring en interactie?
Videotips voor millennials/generatie Y
- Millennials zijn fan van mobiel gebruik. zelfs thuis.
- Afbeeldingen en visuele indrukken zijn belangrijk want ze zijn zeer visueel ingesteld.
- Het is belangrijk dat informatie kort en krachtig is.
- Gebruik voor echte herkenbaarheid echte mensen omdat millennials niet meer zo geïnteresseerd zijn in beroemdheden of influencers. Wat verkoopt, zijn échte mensen met échte verhalen.
- Ook real-time video is populair. Dit betekent dat Snapchat en andere real-time videoplatforms, het goed zullen doen.
- Wanneer zijn ze actief, die Millennials? Vooral tussen 16.00 uur en middernacht.
Hier is een voorbeeldvideo die we hebben gemaakt voor millennials.
Hoe gaat Generatie Z (geboren tussen 1995-2015) om met video?
De jongste generatie betekent voor de meeste bedrijven niet de meeste winst maar onderschat ze niet! Hun leven is gericht op technologie. Afbeeldingen en video content is erg populair, vooral memes. Sociale media is dé manier met hen te communiceren. Generation Z houdt van interactie, dus een online quiz en interactieve elementen is ‘the way to go’.
Videotips voor Generatie Z
- Gen Z is fan van mobiel gebruik en interactieve ervaringen.
- Videocontent moet gemakkelijk kunnen worden gedeeld.
- Deze jongeren hebben minder geduld en een korte aandachtsboog. Ze zijn niet gewend te wachten op het laden van content dus ze scrollen en klikken makkelijk door als het niet boeiend genoeg is.
- Korte video’s werkt het beste want je hebt ongeveer 8 seconden om hun aandacht te trekken! Het GIF-formaat werkt ook goed, gecombineerd met muziek.
- Maar liefst zeventig procent van Gen Z’ers bezoekt YouTube dagelijks. Vooral ‘unboxing’-video’s en video’s van nieuwe aankopen spreken hen aan.
- Gen Z is op sociale media het meest actief tussen 16.00 uur en middernacht.
Hier is een voorbeeldvideo die we hebben gemaakt voor generatie Z.
De perfecte video voor je doelgroep
Dus alle leeftijden zijn dol op video’s! Video past binnen elke marketingcampagne en mag dus zeker niet ontbreken. Wel is videogebruik heel verschillend op verschillende leeftijden. Dit betekent dat je je videocampagne moet toespitsen op je doelgroep om hem succesvol te laten zijn. Houdt dus rekening met de verschillen en haal zo een maximaal rendement uit je videocontent. Het is essentieel je doelgroep te begrijpen en voor een goede identificatie te zorgen om binding aan je merk te vergroten. Laat zien dat zij bij jou aan het goede adres zijn!
Hulp nodig bij brainstormen?
Wij sparren graag met je over een toffe videostrategie om het meeste uit je campagne te halen. Neem gerust contact met ons op voor een praatje!